Nilkan hermopinne

Nilkan sisäsyrjällä kulkeva tibialis hermo hermottaa valtaosaa jalkaterän ja jalkapohjan ihon tunnosta. Hermon motoriset haarat hermottavat osaa jalkaterän lihaksista. Hermo voi jäädä puristuksiin sen kulkureitillä nilkan sisäsyrjällä. Tyyppipaikkoja hermopinteelle ovat alemman nilkkanivelen taso ja hermon sukelluskohta ns. tarsaalitunneliin. Ahtauden syynä voi olla esim. alemmasta nilkkanivelestä tai jännetupesta pullistuva hyytelörakko, joka täyttyessään painaa hermoa.

Hermopinteen oireita ovat jatkuva polttava särky, ihon tuntohäiriöt ja tikkuileva puutuminen samalla alueella. Astetta vaikeammassa pinteessä todetaan jalkapohjan lihasten toimintahäiriö, varpaista tulee kömpelöt ja niitä on vaikea harottaa.

Jos hermon puristus jatkuu pitkään, voi hermon toiminta häiriintyä pysyvästi. Hermopinteen diagnoosi varmistuu ENMG-tutkimuksella. Hoito on hermon kulkureitin vapauttava leikkaus. Hermopinteen oireita saattaa tulla myös nilkan niverikkoon tai virheasentoon liittyen, jos hermo joutuu venytykseen. Silloin leikkauksen tulee kohdistua taustalla olevan virheasennon hoitoon, ei pelkkään hermon vapautukseen.