Alemman nilkkanivelen nivelrikko

Alemmalla nilkkanivelellä tarkoitetaan puhekielessä telaluun ja kantaluun välistä niveltä. Alemman nilkkanivelen nivelrikko ilmenee nilkan takaosan kipuna ja turvotuksena sekä erityisesti epätasaisella kävelyn vaikeutena. Anatomisesti ja toiminnallisesti alempaan nilkkanivelistöön kuuluvat myös telaluun ja veneluun sekä kantaluun ja kuutioluun väliset nivelet nilkan edessä. Näiden nivelten kuluma rajoittaa jalkaterän sivusuunnan joustoa. Nivelrikko voi olla seurausta mm. tapaturmista tai pitkään jatkuneesta latuskavirheasennosta.

Konservatiivisena hoitona käytetään nilkkatukea tai tukipohjallista, joka estää nilkan painumista linttaan. Fysioterapialla vahvistetaan nilkkaa tukevia lihaksia. Kun kuluma etenee ja virheasento jäykistyy, sitä ei voida enää hallita ulkoisilla apuvälineillä.

Leikkaushoitona tulevat kyseeseen vahingoittuneiden nivelten luudutukset. Luudutuksilla korjataan virheasento ja hoidetaan kipua. Jalka on askelluksessa tukeva ja luotettava. Alemman nilkkanivelistön luudutus eli tripleartrodeesi leikkaus  ei vie pois nilkan ylä-alasuunnan liikettä, ainoastaan jalan sivuttainen jousto menetetään. Leikkaushoito on kohtalaisen laaja ja alkuvaiheen toipumisaika n 10 vkoa. Kipsihoidon jälkeinen kuntoutuminen kestää n 3-4 kk.

(Kuva tulossa myöhemmin)