Nilkan nivelpintavauriot

Nyrjähdyksen jälkeen nilkan syvä, epämääräinen nilkkakipu ja napsuminen viittaavat telaluun nivelpintavaurioon. Nivelpinnassa voi olla irtokappale, jossa rustopinnan mukana on lohjennut pala ruston alaista luuta. Vaurioitunut alue on tavallisesti <10 mm läpimitaltaan. Nivelpintavaurio voi myös käsittää pelkän ruston. Tällöin nilkan nivelneste pääsee palkeenkielimäisestä ruston repeämästä läpi ja aiheuttaa vähitellen rustonalaisen luun syöpymisen. mekanismi muistuttaa ”hiidenkirnua”, jossa kävelyn myötä nivelessä kiertävä neste kovertaa luuta korkealla paineella.

Oireisten nivelpintavaurioiden hoito on tähystysleikkauksessa tehtävä vaurioalueen poisto kauhomalla ja jäljelle jääneen kuopan verestys pienellä piikillä. Kuoppa täyttyy tulevien viikkojen aikana arpirustolla. Jälkihoito on varausrajoitus kyynärsauvoilla 2-3 viikon ajan. Kuntouttavan harjoittelun jälkeen urheiluun voi palata asteittain.

Nilkan tähystysleikkaus: Telaluun nivelpinnan irtokappale ennen poistoa ja poiston jälkeen.

Jos nilkka on jäänyt nyrjähdyksen seurauksena epätukevaksi, tehdään tähystysleikkauksen yhteydessä myös nilkan nivelsidekorjaus avotoimenpiteenä. Jälkihoidossa noudatetaan silloin nivelsideleikkauksen ohjeistusta.