Nilkan nyrjähdyksen jälkitila

Nyrjähdyksen jälkeen valtaosalla on nilkassa kipuja, hallintavaikeuksia ja huono rasituksen sieto. Nilkka voi tuntua löysältä tai jäykältä. Epätukevuuden tunne liittyy huonoon nilkkaa tukevien lihasten hallintaan. Tämä toiminnallinen epätukevuus on normaalia vamman jälkitilassa. Hoitona on kuntoutus.

Jos lastahoitoa ei ole toteutettu, voi nilkan löysyys johtua myös mekaanisesta epätukevuudesta, jossa nilkan nivelsiderakenteet ovat venyttyneet liian pitkiksi. Tällöinkin on viisasta toteuttaa ensin kuntoutus ja tämän jälkeen arvioida nivelsiteiden tukevuus kliinisessä tutkimuksessa. MRI kuvauksen perusteella ei voida arvioida nilkan tukevuutta. MRI kuvauksessa kartoitetaan liitännäisvammat ja nivelsidevamman laajuus. Mekaanisesti löysän ja nyrjähtelevän nilkan hoito on nivelsideleikkaus, jossa nilkan ulkosyrjän nivelsiteet kiristetään uudelleen ulkokehräsluuta vasten. Jälkihoito on saapastuki 6 viikkoa ja tämän jälkeen kuntouttava harjoittelu vastaavan ajan.

Nilkan nyrjähdyksen jälkitilan tutkimuksissa löytyviä tyypillisiä liitännäisvammoja ovat peroneus jännevammat ja telaluun nivelpintavaurio. Nämä käsitellään seuraaavissa kappaleissa.