Ylemmän nilkkanivelen pinteet

Sääriluun ja telaluun välisestä ylemmästä nilkkanivelestä tulee nilkan ylä- ja alasuunnan liike. Nilkan pinteissä liikettä rajoittavat toisiinsa törmäävät luiset kyhmyt. Kyhmyjen kohdalle tulee paikallinen kipu ääriasennossa.

Nilkan etuosan pinne tulee sääriluun nivelpinnan etureunan ja telaluun kaulan välille. Yläsuunnan liike on rajoittunut ja nilkan eteen tulee kyykistyessä kipua. Kipu tuntuu aina samalla pienellä alueella. Etuosan pinne diagnosoidaan parhaiten kartiokeila TT-tutkimuksessa, jossa kuvausasento on seisten polvea kyykkyyn painaen.

Nilkan takaosan pinneoire tulee telaluun takalipan aiheuttamasta ahtaudesta. Takaosaan pinteeseen liittyy myös isovarpaan koukistajajänteen hankausoire. Osalla potilaista telaluun takalippa voi olla oma irrallinen kappaleensa, os trigonum. Takaosan pinne aiheuttaa ongelmia ääriojennusta vaativissa liikuntamuodoissa ja päkiäkävelyssä. Takaosan pinteen diagnostiikassa MRI on ensisijainen tutkimus.

Hoitona on ahtautta aiheuttavien luukyhmyjen tai os trigonumin poisto. Poisto voidaan tehdä joko tähystys- tai avoleikkauksen keinoin.