Mortonin neurooma

Päkiäkivun syyksi voi tutkittaessa paljastua ns Mortonin neurooma. Se on varvasvälin jalkapohjanpuoleisen tuntohermon paksuuntuma. Tavallisimmin neurooma sijaitsee päkiässä 3-4 varvasvälissä. Oireita on myös kyseisissä pienissä varpaissa. Yösärky, varpaiden puutuminen ja tuntohäiriöt ovat tavallisia. Kapeat kengät pahentavat oireita.

Hermon paksuuntuma todetaan varmimmin MRI tutkimuksessa vahvakenttälaitteella kuvattuna. Kivuliasta neuroomaa voi yrittää rauhoittaa kortisonipistoksella. Neurooman leikkaushoidossa poistetaan paksuuntunut hermon osa. Varvasvälin tunnottomuus jää pysyväksi, mutta kipu poistuu leikkauksen myötä. Jälkeenpäin on olemassa pieni riski kivuliaan uuden neurooman kehittymiseen hermon katkaisukohtaan. Tämä riski on kuitenkin hyvin pieni ja tilanne on hoidettavissa uudella toimenpiteellä. Toipuminen leikkauksesta kestää n. 3 viikkoa.

Mortonin neurooma

Hermon leikkaushoito on perusteltu vain, jos neurooma todetaan kuvantamisissa. Hermon kipuoire voi johtua myös ympärillä olevien rakenteiden aiheuttamasta ahtaudesta hermon kulkureitillä, mutta hermo itsessään on terve. Vasaravarvas virheasennossa ja lisääntyneessä päkiäkuormituksessa hermojen ahtaus voi johtua rasvapatjan siirtymisestä kohti varpaita ja varpaiden tuntohermojen painautumisesta päkiän normaalia poikittaista tukirakennetta vasten. Näissä tapauksissa leikkaushoidon tulee kohdistua itse virheasentoon eikä täysin terveisiin hermoihin.