Päkiäkipu eli metatarsalgia

Päkiäkipu on yleinen kävelyä ja liikkumista rajoittava ongelma. Ohimenevän päkiäkivun syynä voi olla väliaikainen ylirasitus tai tavallisesta poikkeavat jalkineet.

Pitkittyneen päkiäkivun tutkimuksissa saatetaan todeta jalan virheasento ja kuormitusvirhe. Nilkan yläsuunnan liikerajoitus ylikuormittaa päkiää askelluksessa. Jalan anatominen rakenne on voinut muodostunut poikkeavaksi jo lapsuudessa, mutta oireita alkaa tulla vasta keski-iässä, kun kudosten rasituksen sieto vähenee. Päkiässä oleva varvasväliä hermottava tuntohermo voi joutua ahtaalle tai paksuuntua ns. Mortonin neuroomaksi aiheuttaen lisäksi varpaiden oireita. Reuman kaltaiset tulehdukselliset nivelsairaudet alkavat usein päkiän alueelta.

Kasvuiässä päkiää kuormittavien urheilulajien myötä tulee herkästi rasitusmuutoksia jalkapöydän luihin. Myös isovarpaan kohdalla päkiässä olevat pienet sesamluut saattavat kärsiä verenkiertohäiriöistä ja lopulta rasitusmurtumasta. Aikuisiällä rasitusmurtumien taustalla on usein kuormitushäiriö, jonka syynä on joko jalan toiminnallinen poikkeavuus tai tämän lisäksi pysyvä virheasento.